Vardagen

Renovera eller bygga stall? Tips vid val av hästboxar

Renovera eller bygga stall? Tips vid val av hästboxar

Hästboxar är en viktig detalj i ett stall, speciellt för den som har många hästar eller andra djur som behöver stå i box. Det många kanske inte vet är att det finns mycket att välja bland både när det gäller utseende, storlek och andra egenskaper. Nedan följer några tips och råd kring vad som är bra att tänka på, oavsett om det gäller renovering eller nybyggnation av ett stall och tillhörande hästboxar.

Utseende på hästboxar

Hur ska ditt nya stall se ut? Gillar du en mer gammaldags och lantlig stil, något mer modernt eller vill du bara hålla det så enkelt, och kanske så billigt som möjligt? Hästboxar kommer i många olika modeller för att passa in i alla typer av stall – nya som gamla, och stora som små. Dom allra enklaste boxarna har ett väldigt odramatiskt utseende och utgör inte direkt någon detalj i stallet, men fyller sin funktion väl och kostar ofta mindre.

För den som vill ha något mer iögonfallande finns otroligt vackra hästboxar med detaljer så som guldknoppar. För ett sådant utseende får man betala lite mer – men tänk på att boxarna inte kommer behöva bytas ut igen på många år, förutsatt att man satsar på bra kvalitet.

Storlek och egenskaper

hästbox02Hästboxar finns att hitta i en rad olika mått och kan i många fall även måttbeställas för att passa på pricken. Hur stora boxar man behöver ha beror såklart på vilken sorts hästar man har då även storleken på dessa ju kan skilja sig. Det är bra att fundera ett extra varv på den här punkten, men tänk på att ju större boxar, desto mer plats tar dom upp i stallet.

Andra saker att fundera på inför val och köp av hästboxar:

  • Hur många boxar behöver du?
  • Behöver boxarna vara utrustade med lås?

Fördel att anlita hjälp

Att hitta hästboxar som passar både vad gäller storlek och andra egenskaper är inte det lättaste. Det räcker att man mätt ett par centimeter fel för att resultatet inte blir bra. Det är alltså en stor fördel att anlita hjälp från ett proffs, som då kommer ut och tar rätt mått och bjuder på bra tips och råd för att resultatet ska bli det bästa för det aktuella stallet. Man kan också få hjälp med montering av dom nya hästboxarna om man inte vill göra det själv.