Vardagen

Yoga förändrar kroppens rytm

Yoga förändrar kroppens rytm

Du kan kontrollera din andning i större utsträckning om du låter kroppen vila. Du rör dig djupare eftersom andningen är bron mellan kroppen och själen, och mellan kroppen och sinnet. Om du kan reglera andningen, har du också makt över ditt sinne. Du har kanske någon gång upplevt att när sinnet ändras, ändras också andningens rytm omedelbart. Om du gör det motsatta, att ändra andetagens rytm, måste också sinnet omedelbart ändras. När du är arg kan du inte andas tyst, för då försvinner ilskan. Prova själv så får du se. När du känner dig arg, blir andningen kaotisk. Den blir oregelbunden och förlorar all rytm. Du är inte längre i harmoni. Vill du ha tips om hur du tränar yoga och mår bättre, är detta en bra webbplats!

Du kan också prova en annan sak: när du är arg ska du bara slappna av och låta andningen vara i rytm. Plötsligt kommer du att känna att all ilska har försvunnit. Ilskan kan nämligen inte existera utan en viss typ av andning i kroppen. När du har älskog, förändras andningen och blir väldigt våldsam. När du är väldigt fylld av sexualitet, förändras nämligen andningen och blir plötsligt mycket våldsam. Sex har lite våld i sig. Älskare är kända för att kunna bita varandra och ibland skada varandra under den sexuella akten. Båda andas kaotiskt; deras andning är inte i takt.

I tantriskt sex, som är en indisk filosofi, har man undersök sex och sexets förvandling. Man har jobbat mycket med andningens rytm. Enligt denna filosofi kan två älskande som har samlag hamna i en rytmisk andning, där bådas andning är i takt. Om de har samma andning, sker ingen utlösning. De kan då fortsätta att älska i flera timmar, eftersom utlösningen inte kan ske så länge andningen är i takt. Först när andningen är i otakt kan kroppen göra sig av med energi. Om din andning är i rytm, absorberar kroppen istället energi. Energi som den inte gör sig av med.