Vardagen

Tillfällig finansiering av utgifter

Tillfällig finansiering av utgifter

Behöver du tillfällig finansiering? Kanske har du redan frågat runt bland vänner och familj om att få låna pengar men utan lyckat resultat? Då finns det ett annat alternativ som kan vara bra för dig, smslån. Ett smslån är oftast ett mindre lån, exempelvis upp till 15 000 kronor och som ska betalas tillbaka väldigt snabbt. Du har i regel max 30 dagar på dig att lösa lånet, något du måste vara säker på att du klarar av innan du lånar pengar. Något annat som gör smslån annorlunda från privatlån är att räntorna brukar ligga väldigt högt. Det är ett sätt för långivaren att trygga sina pengar. Eftersom du inte har något i pant, som exempelvis en bostad när du tar bolån, är höga räntor eller avgifter ett sätt som gör att du snabbare betalar tillbaka skulden.

Se mer om smslån på denna sida.

När du tar ett smslån som en tillfällig finansiering är det viktigt att du vet att du kan betala tillbaka omgående. Ett exempel på detta skulle kunna vara att din lön är slut men kommer in igen om några dagar. Du behöver alltså låna lite pengar från din framtida lön för att exempelvis betala räkningar. Då kan du ta ett smslån för att fixa det för att sedan betala tillbaka direkt när lönen kommit in. Du ska däremot inte ta ett smslån för att boka en utlandsresa eller shoppa nya kläder.

Fördelar och nackdelar

Det finns en rad för- och nackdelar med tillfällig finansiering via smslån. Fördelarna är att det är väldigt enkelt att ansöka om lånet samt att pengarna sätts in på kontot efter bara en kort stund. Dessutom har många med betalningsanmärkningar möjlighet att ansöka om smslån, något som inte är möjligt för exempelvis bolån. Dessutom kan du ofta hitta smslån där du slipper kreditupplysning.

Sett till nackdelar finns det givetvis ett par stycken också. Bland annat är smslån extremt dyra, de kostar mycket mer än privatlån. Därtill har du den korta löptiden. Det finns alltid stor risk att fastna i en fälla med smslån. Många som tar smslån fortsätter att ta flera stycken för att lösa av sina skulder.