Vardagen

Kängor för vandring

Kängor för vandring

När man planerar att ge sig ut på lite längre vandringar i varierad terräng, som till exempel fjällvandring, bör man vara noga med att välja ett par vandringskängor som både är bekväma och som tål olika slags väderlek. Eftersom skor tar en hel del plats i packningen vill man helst inte behöva ha med sig mer än ett par, vilket gör att man också måste välja sina skor med omsorg. Se till att satsa på kvalitetskängor som är vattentäta. Att klafsa omkring i ett par blöta kängor är inget man vill utsätta sig för om man ska vara ute på vandring i flera dagar. Ta god tid på dig att prova ut dina skor, känn efter att de verkligen sitter bra och satsa på material som klarar av väta och regn.

Hur vet man vad man ska välja?

När du väljer kängor kan det vara bra att ställa sig följande frågor:
Vilken typ av terräng kommer jag att vistas i? Det är stor skillnad på att vandra i kuperad terräng jämfört med låglandsleder till exempel. Vad bör skorna klara av för temperaturer så att du säkert håller dig varm? Och – en inte alldeles oviktig fråga – hur mycket får dem kosta? 

Om du har tänkt investera i ett par hållbara och slitstarka vandringskängor (vilket är att rekommendera) och som lämpar sig för olika terräng- och väderförhållanden måste du vara beredd att lägga en del pengar på dem. Å andra sidan kommer du ha ett par kängor som både är bekväma och hållbara vilket ju är en investering på sikt.

 
Självklart spelar även kängornas utseende och modell roll, även om det viktigaste är att de känns bekväma och fyller sin funktion. När det gäller modeller på vandringskängor så finns det både höga och låga kängor. Fördelen med att ha en högre känga är att det ger en viss stabilitet kring vristen samt att du inte blir blöt lika lätt (beroende på vilken terräng du ska vandra i). Å andra sidan kan det vara bekvämt med en låg känga som inte sitter åt kring vristen. Prova dig fram och välj det som känns bekvämast för dig. Bra kängor finns i flera nätbutiker och då kvalitet är viktigt kan en pålitlig säljare rekommenderas. Klicka här för att se kängor från outdoorexperten.