Vardagen

Så kan en HLR-kurs bidra till att rädda liv

Så kan en HLR-kurs bidra till att rädda liv

Plötsligt hjärtstopp är ett sjukdomstillstånd som kan inträffa när som helst och var som helst. Det är ett farligt och skrämmande tillstånd som ingen människa vill uppleva. Det är dessutom än mer skrämmande om du som medmänniska inte är förberedd för en situation som denna. Därför bör människor i alla åldrar gå en HLR-kurs. Genom att göra detta kan du potentiellt sett få möjlighet att rädda livet på en annan människa.

När du går en HLR-kurs får du lära dig att utföra hjärt-lungräddning (HLR). Att du besitter denna kunskap kan innebära skillnaden mellan liv och död när en nödsituation plötsligt uppstår.

Därför bör du gå en HLR-kurs och lära dig hjärt-lungräddning

En vanlig missuppfattning om hjärt-lungräddning är att det skulle vara något svårt och komplicerat. Men precis som det är lätt att cykla när du väl har lärt dig göra detta gäller detsamma även för HLR. Allt du behöver göra är att gå en HLR-kurs – sedan kommer kunskapen och tekniken sitta i ryggmärgen på dig.

Några av fördelarna med att lära sig HLR genom en HLR-kurs är att:

  • Det är lätt att lära sig hjärt-lungräddning. En av de stora fördelarna med HLR är att nästan vem som helst kan utföra hjärt-lungräddning var som helst. Du behöver inte vara en läkare eller liknande för att utföra hjärt-lungräddning. Allt du behöver för att kunna utföra den livräddande tekniken är att ha gått en HLR-kurs.
  • Du kan rädda liv. Ungefär 10 000 svenskar drabbas årligen av hjärtstopp utanför sjukhusmiljö. Det betyder att mer än 25 svenskar varje dag drabbas av detta sjukdomstillstånd på andra platser än på sjukhus. När så sker är det viktigt att påbörja hjärt-lungräddning inom loppet av ett fåtal minuter. Om detta inte görs kan hjärnskador och andra allvarliga skador uppstå. I värsta fall kan hjärtstoppet till och med leda till döden.
  • De flesta hjärtstopp uppstår i hemmet. Ytterligare en anledning att gå en HLR-kurs är att de flesta hjärtstillestånd inträffar i hemmiljö. Det är inte heller bara vuxna som drabbas av hjärtstopp – människor i alla åldrar kan drabbas.