Vardagen

Gruppträning i alla dess former

Gruppträning i alla dess former

Att träna tillsammans i grupp är ett relativt nytt fenomen, i alla fall i den form som vi idag känner till den. Gruppträningens stora genombrott i Sverige skedde under 1930-talet då gymnastiken blev en slags folkrörelse. Stillasittandets konsekvenser började göra sig påminda och detta skulle motverkas med gymnastik, sund mat och frisk luft. Husmorsgymnastiken på 1940-talet och pensionärs- och barngymnastiken under 1950-talet banade vägen för Friskis-rörelsen som utvecklade gruppträningen i stor skala med en större variation av träningsformer.

Idag är träning en miljardindustri som med rätta lockar människor att börja träna. Nya träningsformer dyker ständigt upp och det finns med stor sannolikhet något för alla. Däremot är det kanske inte det lättaste att förstå vilket som passar en. Därför kommer nedan några exempel på de nu populära gruppträningsformerna som du kan välja på.

Bodypump

Bodypump är en träningsform som syftar till att träna upp uthållighet och styrka. Redskapen som används är skivstång och viktplattor, vilket gör det möjligt för dig som deltagare att reglera tyngden utifrån din kapacitet. Till musik och ledarens instruktioner tränar du med låga vikter och många repetitioner för att bränna fett och bygga uthålliga och långa muskler.

Zumba

Zumba är en dansträningsform där du tränar koordination och kondition. Lätta koreografier till snabba rytmer gör att denna träningsform passar den som vill dansa sig till en förbättrad kondition.

Bodycombat

Precis som namnet avslöjat är denna träningsform inspirerad av kampsporter. Genom en vild blandning av boxning, taekwondo, karate och tai chi tränar du kondition och styrka genom att slå och sparka. Eftersom att bodycombat inte innefattar närkontakt är denna träningsform helt säker och passar även för nybörjaren.

Spinning

Spinning är en effektiv träningsform för den som vill stärka upp sin kondition. På en inomhuscykel leder instruktören dig genom snabba raksträckor, över tunga backar och nedför lättare passager. Det är en intensiv träningsform och du, beroende på om du är nybörjare eller van spinningdeltagare, välja ett pass som möter din kapacitet i tid. Allt mellan 30-90 minuters pass finns att välja på.