Vardagen

Förebygga och behandla hälsporre

Förebygga och behandla hälsporre

Hälsporre kan vara problematiskt – det kan orsaka smärta och göra att den drabbade får svårt att röra sig som vanligt. Tillståndet kan komma till följd av överbelastning och inflammation men kan tack och lov både förebyggas och behandlas. Här kan du läsa mer om vad hälsporre egentligen är samt hur man kan göra för att förebygga och behandla det.

Vad är hälsporre?

Ordet hälsporre kan uppfattas som något missvisande eftersom tillståndet drabbar senan som finns i hålfoten, och alltså inte på själva hälen. En vanlig missuppfattning är att den hornformade förhårdnad som ibland kan dyka upp på hälen är en hälsporre – men så är alltså inte fallet.

Senan i hålfoten, som på latin heter Plantar fasica, blir lätt överbelastad och genom det kan en inflammation uppstå. Det är detta som är ”riktig” hälsporre och det orsakar bland annat lindrig till svår smärta.

Olika riskgrupper

Det finns faktiskt en del personer som löper större risk att drabbas andra. Vanligen drabbar det övervägande personer som är över 40 år, personer med övervikt samt personer med pronation eller långt fotvalv. Det är även vanligt att det drabbar personer som går mycket på hårt underlag eller dom som helt enkelt bär för dåliga skor.

Förebyggande åtgärder

För den som drabbas av åkomman med jämna mellanrum finns flera saker man kan använda sig av för att förebygga att det kommer tillbaka. Det är vanligt att man använder sig av inlägg, till exempel:

  • Hela sulor
  • Inlägg för hälen

Det viktiga är att man ger stöd åt hålfoten och det kan man också göra genom att prova ut ett par nya skor som ger just det. Räcker inte det kan det alltså vara bra att kombinera med en sula eller ”hälkil”.

Behandlingsmetoder

Har dom förebyggande åtgärderna inte hjälpt, och man drabbas av hälsporre ändå, finns även en del behandlingsmetoder. En av dom är stötvågsbehandling, som gör att blodcirkulationen i foten får fart. Det skyndar på återhämtningen och minskar inflammationen.

Det finns även övningar man kan göra, så som att stretcha fötterna eller använda en massageboll som rullas mellan hålfoten och golvet. För den som ofta har problem med hälsporre kan det vara bra att besöka en fotvårdsspecialist för att hitta åtgärder, övningar och produkter som kan hjälpa till att förebygga och minska tillståndet.